Arvoisat rokkaajat,
Tähän aiheeseen Outilla voisi olla enemmän annettavaa, mutta uskaltanen avata kuitenkin keskustelun aiheesta rokin tulevaisuus. Mihin on kadonnut suomalaisten kunnianhimo Rock'n'Roll -tanssin kohdalla? Laji on käsittääkseni ollut vuosia sitten huomattavan suosittu laji Rock'n'Swing -tanssien keskuudessa, ehkä jopa suosituin (?). Ja mikä on tilanne nyt... Ihmiset Buggaavat ja korkeintaan Lindy Hoppaavat.
HERÄTYS! Onko nyt käynyt vain niin, että valtavirta on ajanut laiskuuden partaalla olevat tanssin harrastajat hieman kevyempien lajien pariin? Vai johtuuko se yksinkertaisesti vain siitä, että entinen rokkisukupolvi jaksaa nyt ikänsä puolesta vain buggata (kun eivät enää paikat kestä, tämän kyllä ymmärrän täysin) ja heidän jälkeläisensä ja ystäväpiirinsä seuraavat VIRHEELLISESTI näiden lajien perässä? Vai olisiko kaiken takana vain muutama henkilö, jotka ohjaavat Swing-tanssien tulevaisuutta vain omien intressiensä pohjalta?
Itse olen harrastanut monenmoista vuosien aikana. Rohkenen väittää, että rokki on tähän mennessä paras valinta, mitä tulee fyysisen kunnon sekä motoriikan ylläpitämiseen ja itsensä haastamiseen. Olisi sääli kadottaa näin pitkälle jalostettu tanssiurheilu Suomen maaperältä pelkästään välinpitämättömyyden vuoksi.
5 kommenttia:
Laitan syyn, joka liittyy suomalaiseen kulttuuriin ja siihen, että rokista imnnostuneita tyttöjä löytyy suuremmalla todennäköisyydellä kuin poikia.
Niin.. siis tanssiahan pidetään Suomessa yleisesti pellehommana. Kuka katu-uskottava tyyppi nyt menisi esimerkiksi balettia katsomaan. Poikia ei kasvateta siten, että he uskaltaisivat kiinnostua tanssista. Tanssiahan rokki kuitenkin on, vaikkakin kovin urheiluhenkistä. Ympäristö kannustaa poikia tanssimattomuuteen. Tytöt arvostelevat poikien tanssitaitoa kovin sanankääntein, televisioissa näkyy vain massalajeja ja raavaita jääkiekkosankareita, jotka pitää ylpeydenaiheena sitä ettei osaa tanssia. Tanssiminen on tyttöjen hommaa. (Epäilen, että onko asia näin kiveen hakattu esim. Saksassa, Venäjällä, Ranskassa tai Ruotsissa..) Toisaalta näissä maissa on myös enemmän materiaalia -potentiaalisia ihmisiä.
Lahjakkaat pojat ajautuvat jääkiekon, jalkapallon, yleisurheilun ym. massaurheilun piiriin mitä televisiossa näkee.
Vain hyvin harva motorisesti lahjakas nuori päätyy tanssin piiriin. Usein tällaiset tapaukset menestyvät.
Esikuvat puuttuvat, niitä on liian vähän tai heistä ei kerrota mitään.
Tästä syystä varmaan nykyään junioritoiminta on mitätöntä. Ketään ei vain tule kursseille. Vasta aikuisena pojat saattavat uskaltaa tehdä omia päätöksiä ja mennä vaikka tanssikurssille nolattavaksi. Ja ehkä jopa ajautua RR alkeiskurssille. Mahdollisuus suurempaan menestykseen ja yhteiskunnan noteeraamiseen on silloin kuitenkin jo auttamattomasti menetetty.
RR:n uuden aikakauden toinen tuleminen Suomessa vaatisi jatkuvaa suuren kansainvälisen menestyksen kautta. En tiedä onko mitään muuta keinoa? Kaikki muut on varmaan jo yritetty..
Lisäksi mietityttää, että pitäisikö rokkia opettaa tanssiklubeissa: Suurilla kausimaksuilla ja hirveällä treenimäärällä 6krt viikossa, että sitä menestystä Suomeen tulisi. Mutta edelleen, kuka sinne tulisi.. meitä suomalaisia on niin vähän (?).
Noihin muihin swing-tansseihin ei ole niihinkään junnupuolella isoa tunkua, joten tuskin tulevaisuus näyttää kovin valoisalta sielläkään. Mutta kyllä minusta tuntuu, että rokkia sorsitaan kaikissa swing-seuroissa. Ne ketkä sen rokin olemassaolon tietävät, mainostavat sitä päättömänä potkimisena jossa polvet menee tohjoksi tms.. Ei kai muuten noita junnubuugareita ynnämuita olisi enemmän kuin junnurokkareita..
Syitä on varmaan monia ja niitä on porukalla monesti myös mietitty. Avainasemassa on raakatyö sekä tietoisuuden että menestyvien parien aikaansaamiseksi. Toisaalta rokkia ei nykypäivänä tunneta niin hyvin kuin aiemmin ja siitä meidän pitäisi oikeastaan kantaa itse vastuuta!! Tylsää ja aikaa vievää, mutta meidän pitäisi useammin osallistua seuraesittelyihin, esiintymisiin yms. ja vaikka puoliväkisin tunkea itsemme mukaan, jos ei muuten huolita! Nyt esimerkiksi lauantaina on Peacockissa show, jossa Tanssiurheiluliitto on yhtenä mukana, mutta onko siellä yhtään rokkareita esiintymässä. Rokki on näyttävä yleisölaji! Rs-tanssit on kaiketi muutenkin aika vaisusti esillä - yksi aikuispari ja junnuryhmä...
Nyt on pakko kiiruhtaa kentälle, mutta palataan tähän vielä. Niin ja terveiset Köpiksestä! :-)
Outi
Hyviä pointteja. Kansainvälistä näkyvyyttä tarvittais + jonkinlaista saturaatiopisteen saavutusta formuloihin, lätkään, futikseen, ralliin sekä tietysti perinteisiin kilpatansseihin.
Kuulostaa melko mahdottomalta yhtälöltä nykyisellään. En tiedä mitä Helsingin ulkopuolella on tapahtunut, mutta täällä on tänävuonna yritetty näkyä enemmän kuin koskaan sinä aikana, kun itse olen rokkia harrastellut.
Jos R'n'S piireissä pyörisi yhtään rahaa, niin mainostus tietysti toisi potentiaalisia harrastajia, mutta kun ei ole millä mainostaa niin eihän tästä lajista kukaan kuulekaan. Ilmainen mainos tietysti olisi parasta, että jos vaikka kympin uutiset tekis hassunhauskan kevennyksen uutisiensa loppuun tai jopa urheilu-uutisissa mainittais, että rock'n'roll B-luokassa oli poikkeuksellisesti jopa kolme osallistujaparia.. ;)
Olen Teemun lailla kuullut muiden puhuvan rokista juuri siihen sävyyn, että se on vain sellaista potkimista. Ja tottahan se osaltaan onkin :). Mutta ei näistä henkilöistä, jotka sitä vain potkimisena pitävät, todennäköisesti olisi fyysisiltä ominaisuuksiltaan edes siihen potkimiseen. En yhtään ihmettele, että joitakin potkiminen sinänsä (varsinkin tanssissa) ei miellytä, mutta hepä eivät olekaan tajunneet sen taiteellista sävyä, eikä kaikkien tarvitsekaan.
Yksi merkittävä tekijä on varmasti esikuvien "puuttuminen". Esikuvia löytyy vasta sitten kun on jonkun ihmeen kaupalla ensin löytänyt tiensä alkeiskurssille. Ja esikuvista on vaikea saada mitään tietoa, jos media ei ole kiinnostunut rokista. Joten sitä näkyvyyttä pitäisi saada ehdottomasti lisää. Kuten Joonas sanoikin, ollaan koitettu tänä syksynä esiintyä kovin monessa paikassa: Taiteiden Yössä, seuraesittelyssä (esitys+valmennus) & Stadi Tanssii -tapahtumassa, jos nyt oikein muistin. Lisäksi alkeiskurssin mainostamiseen pyrittiin panostamaan melko paljon. Tämä ei kuitenkaan tuottanut kovinkaan paljon tulosta, sillä parhaimmillaankin alkeiskurssilla on ollut ehkä 6 ihmistä + valmentajat. Olemme olleet hieman ymmällämme tästä ja on tosiaan tullut sellainen olo, ettei mikään riitä. Ja esim. siitä esiintymisestä Peacock teatterin Tanssin Huumaa showssa ei tullut mitään kyselyä ainakaan yleisesti seuran sähköpostilistoille. Yksi meidän seuran pari siellä tosin esiintyi, mutta he tanssivat BW:ta. Rokista pitäisi saada lisää lehtijuttuja, tv- juttuja, ja nettiin materiaalia. Mulla tulee mieleen esim. seuraavia mainostuskeinoja:
*jonkun bändin/laulajan musavideolla tanssiminen tai live-esityksissä tanssiminen. (Nykyään on aina vain yleisempää, että artistin taustalla on tanssijoita)--> tämän toteutuminen on hyvin haasteellista ja vaikeaa, jos ei satu tuntemaan jotain artistia jo entuudestaan.
*Urheiluaiheisiin tv-ohjelmiin (kuten Elixir) esittely vähän Suomessa tunnetusta tanssiurheilusta rokista--> satuin Toivo Kosken luennolle eräänä päivänä (hän ehkä muistaa mut vielä)ja hän on Elixirin toinen perustaja:).
*Seuran etusivulle tai viimeistään osioon, jossa kerrotaan lajista, video esim. alkeiskurssilla opitusta alkeiskoreografiasta, jota tanssivat ihka oikeat kurssilaiset sekä video kilpailutason rokista.
*Lehtijuttuja tästä hienosta lajista erilaisiin urheilu- ja tanssiaiheisiin lehtiin. Mitä ideoita muilla olisi?
mä oon hirveesti miettiny josko aloittais rokkiharrastuksen uudestaan. Nythän oon tanssinu vakiolattareita ja välillä tuntuu, että siinäkin ei tunnu oma aika riittävän (opiskelijan kun on töitä tehtävä myös) ja siinä samalla myös tanssiparin kanssa menee monesti työajat ristiin; jos toinen pääsee harkkoihin niin toinen ei pääse.
Tämän vuoksi en oo rohjennut mukaan lähteäkään. Tuota vakiolattariharrastustakaan en haluais jättää ja pelkään, että mikäli jostain rokkipari löytyi, niin olis se aikamoista sompaamista ja siinä sitten kärsis varmasti eniten se pari, joka kisoihin haluais, mutta mä en harjoituksiin aina pääse :-/ hankala tilanne!
Lähetä kommentti