keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Heja Sverige - Naapuri hämmentää!

Kuulinpa tänään treenisalilla huhuja rakkaan naapurimme Ruotsin uusista tuulista Rock´n`swing-genren osalta ja pitihän se sitten tarkistaa josko kyseessä on uutisankka vai ihan todellinen juttu. Kyllä se kuulkaas on nyt niin, että Ruotsin puolella on pistetty sekoittaen kilpailusysteemi sillä isommalla kauhalla. Aika hurjaa itse asiassa!

Käytännössä isoin muutos taitaa aiheutua kilpailutyyppien luokittelemisesta kahteen eli ns. N- ja R-luokkiin. N-luokka on kansallinen ja R-luokka taas alueellinen ja tämä jako pätee niin, että kilpailla voit vain toisessa näistä. Perimmäisenä tavoitteena on lyhentää kisapäivien pituuksia ja etenkin lapsi-luokissa saada kilpailut lähelle, jolloin matkat kilpailuihinkin lyhenevät. Kovasti ollaan naapurissa huolissaan laskevista parimääristä ja etenkin siellä lapsi ja juniori sektorilla ja näillä uudistuksilla pyritään saamaan lisää kilpailijoita. Lisäksi tavoitteena on rohkaista seuroja järjestämään kilpailuja, kun järjestelyt pysyvät pienemmässä mittakaavassa. Suurinpiirtein tähän asti tämä kuulostaa perustellulta ja jopa ihan järkevältäkin, mutta sitten se hupi vasta alkaakin....odottakaahan, kun hahmottelen teille muutamalla ranskalaisella viivalla uudistusta eteenpäin!

  • Kilpailukalenterit ovat erilliset N- ja R-luokille. Parit voivat kilpailla vain toisessa näistä kategorioista
  • N sekä R-kisojen luokkia ei voi sekoittaa eli joko järjestetään N tai R-kilpailut.
  • N-kilpailuissa tanssiva pari ei voi kilpailla R-kilpailuissa
  • R-kilpailut eivät vaadi DSF:n (Svenska DanssportFörening) lupaa, vaan ne voi järjestää melkein missä ja koska vaan.
  • R-kilpailuissa ei ole kilpailunjohtajaa ja tuomareitakin tarvitaan vain yksi - vähintään tason 2 tuomari (Ruotsissa on kolme tasoa). Ainakin tuomaristo on yksimielinen!
  • Tanssiluokat jaetaan uudelleen ja korkein mahdollinen luokka on B. Parit on jaoteltu uudestaan siten, että esimerkiksi aikuisissa aikaisemmat A- ja B-luokat muodostavat nyt B-luokan ja Aikuisten kansallinen luokka samoin kuin kaikki lapsi luokat kilpailevat nyt ikäsarjoittain vain yhdessä R-kilpailuissa kilpailtavassa luokassa. Arvaatteko ovatko parit innoissaan tästä?
  • N-kilpailun luokkia ovat vain ylimmät eli B-luokat ja muut luokat sekä ylin lapsiluokka kilpaillaan R-kilpailuissa.

Ruotsissa on siis otettu käyttöön isompi leka ja pistetty koko kilpailusysteemi melkolailla uusiksi. Tässä kohtaa voisi kysyä sen perinteisen - So What?

Vaikutus muihin kuin rokkiin ei ole niin järisyttävän suuri - muutos kuitenkin. Toki parit tuntuvat hieman pistävän hanttiin - tuntuu, ettei kukaan oikein pidä luokan alenemasta. Aiemmat B-luokkalaiset joutuvat kilpailemaan aiempia A-luokkalaisia vastaan ja Kansallisessa luokassa kilpailleet kokevat joutuneensa alennetuksi kansallisesta aluekisa-tasolle. Rokkiin tällä muutoksella on vähän suurempia vaikutuksia. Miettikää vaikkapa akrobatian turvallisuustasoja! Ne parit, jotka kilpailevat kansainvälisesti ja ovat aiemmin A-luokassa saaneet tehdä voltteja, joutuvat tammikuusta lähtien ruotsin kisoissa downgradaamaan akrobatiansa B-luokan turvallisuustasoihin sopivaksi, kun vapaa akrobatia on nyt sitten kielletty Ruotsinmaalla. Ei taida olla kovin miellyttävää pitää erillisiä ohjelmia kansainvälisiin kisoihin ja kotimaan kisoihin. Heja Sverige! Näitä pareja ei taida paljon lohduttaa suunnitelma saada tulevan vuoden aikana "avattua" ns. super-luokka (A), jos pareja olisi sekä siihen että B:hen riittävästi. Alkaako aueta kansankodin uusimman keksinnön vaikutukset?

Vapaan akrobatian kieltämistä perustellaan sillä, että vapaat voltit ovat niin pelottavia, että se karkoittaa uudet harrastajat rokin parista. Uppoaako perustelu? Eihän niitä ole kenenkään pakko tehdä. Osa perusteena käytetään myös sitä, että halutaan mahdollistaa Ruotsin mestaruusmitaleille pääsy myös "helpommilla" akrobatiakuvioilla. Voiko se oikeasti lisätä lajin harrastajia?

Tähän soppaan, kun sekoitetaan vielä musiikin nopeuksien alentaminen muilla kuin finaalikierroksilla ja UUDET akrobatian turvallisuustasot, niin saadaan varsin mielenkiintoiset rokkisäännöt läntiseen naapurimaahan. Aika hupaisaa on sen alimman rokkiluokan (muut kuin B) kisanopeus 38-43 tahtia/min. Menivät sitten "keksimään" hitaan Rock´n Rollin! Nämä musiikin nopeuden alentaminen sekä uudet akrobatian turvallisuustasot vievät Ruotsin rokkarit todella omille poluilleen verrattuna kansainvälisen kattojärjestön (WRRC) kilpailusääntöihin. Ei käy muuten nyt yhtään kateeksi naapurimaan rokkareita!

Entäs ne uudet akrobatiasäännöt sitten. Ensimmäiseksi täytyy todeta, että pikaisella vilkaisulla ne olivat ennen muutosta melkolailla samat kuin meillä sekä WRRC:llä. Uusista määritelmistä löytyy kuitenkin merkittävästi eroavaisuuksia. Uudet turvallisuustasot ovat AR1 = Käyttöön aikuisten B-luokassa, AR2 = käyttöön juniori B-luokkaan ja aikuisten R-kisan aikuisluokkaan ja AR3 käyttöön R-kisan junioreille ja N-kisan nuorille (ns. Ungdom), mikä meillä vastaa lähinna lapsi 2 -ikäsarjaa. Listataas sitten muutamia tulkintoja:

  • Aikuisten B-luokka: Kun naisen lantio on miehen pään alapuolella kaikki on sallittua, paitsi vapaa rotaatio esim, voltti rajoitettu siten, että rotaatio saa olla maksimissaan 180 astetta - ilman otetta siis! Meillä täytyy olla ote pyöripä se nainen sitten miehen pään ylä-tai alapuolella.
  • Esimerkkinä AR1-tason sallituista kuvioista mainitaan mm. "Dödskast", minkä minä suomentaisin ns. korkeaksi syöksyksi - ei sallittu meillä tai WRRC:llä. En kyllä millään keksi miten se osuu annettuihin määrityksiin.
  • Junioreiden B-luokassa on selkeästi väljemmät turvallisuustasot kuin meillä tai WRRC:llä
  • Aikuisten R-kisan rokkiluokka saa tehdä vain ns. junioriakroja - tosin väljemmillä rajoituksilla kuin meillä.
  • Saman ikäiset kuin meidän lapsi 2-ikäsarja saa N-kisoissa tehdä rajoitettuja akroja.

Tällaiset tuulet puhaltavat siis Ruotsin puolella. Herättääkö ajatuksia? Mielenkiinnolla odotan kuinka näiden uudistusten kanssa käy. Ainakin niiden rokkareiden osalta, jotka tähtäävät kansainvälisiin kisoihin, on näillä muutoksilla estetty heidän mahdollisuutensa kilpailla järkevästi kotimaassaan. Lisäksi ainakin minä epäilen, ettei tällä tempulla kovin paljon uusia rokkareita rekrytoida mukaan treeneihin ja kisoihin. Se markkinointiponnistus ja työ on mielestäni tehtävä toisella tapaa. Vai kuinka....?

-Outi

Ps. Mitä mieltä olette meidän kilpailusysteemistä? Pitäisikö sitä uudistaa? ;)

http://iof1.idrottonline.se/templates/NewsPage.aspx?id=30347

http://iof1.idrottonline.se/templates/Page.aspx?id=2645

Ei kommentteja: